Τα οφέλη της άσκησης για τη συνολική σου υγεία

Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τη γυμναστική τους μόλις σηκωθούν από το κρεβάτι και άνθρωποι που μετά βίας καταφέρνουν να πάνε μέχρι το γυμναστήριο. Η άσκηση απαιτεί πολλή προσπάθεια για κάποιους ανθρώπους, αλλά τα οφέλη είναι τεράστια για την υγεία, ενώ ο κίνδυνος τραυματισμού είναι σχετικά μικρός. Τα οφέλη αυτά μπορούν να πολλαπλασιαστούν, εάν τα συνδυάσεις με έναν υγιή τρόπο ζωής. Τι οφέλη έχει, λοιπόν, η γυμναστική για τη συνολική σου υγεία;

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Οι άνθρωποι που αθλούνται συχνά διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως είναι η καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά, συγκριτικά με όσους δε γυμνάζονται. Μόλις 2.5 ώρες μέτριας σε ένταση φυσικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα και σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα σου δώσουν αυτό το πλεονέκτημα. Ένα δραστήριο, αθλητικό άτομο, έχει χαμηλά επίπεδα πίεσης και χοληστερόλης συγκριτικά με τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή.

Βοηθάει το μεταβολισμό

Όσοι αθλούνται συχνά, τείνουν να έχουν λιγότερα προβλήματα μεταβολισμού, όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή μεταβολικό σύνδρομο. Εάν κάποιος πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο, είναι πιθανόν να πάσχει κι από κάποιο από τα παρακάτω: υψηλά ποσοστά σακχάρου στο αίμα, υψηλά τριγλυκερίδια, επιπλέον κοιλιακό λίπος και χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης. Όσο περισσότερη γυμναστική κάνει κανείς, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να παρουσιάσει τα συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου

Οι άνθρωποι που παραμένουν σε φόρμα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του μαστού και, βάσει νέων μελετών, ο καρκίνος του ενδομητρίου καθώς και ο καρκίνος του πνεύμονα.

Δυναμώνει τα οστά

Η οστεοπόρωση κάνει τα οστά πιο αδύναμα και τα κατάγματα πιο πιθανά. Και ενώ αυτή η πάθηση είναι συνυφασμένη με την προχωρημένη ηλικία, το να ασκείται κανείς, βοηθά σημαντικά στη μείωση εμφάνισης της οστεοπόρωσης. Δε χρειάζεται εξειδικευμένες ασκήσεις. Λίγα λεπτά γρήγορο περπάτημα, χορός και ασκήσεις με βάρη θα «κρατήσουν» τα οστά στη θέση τους, κάνοντάς τα πιο δυνατά και μειώνοντας την πιθανότητα κατάγματος.

Βοηθάει την ψυχική υγεία

Η γυμναστική δεν ωφελεί μόνο το σώμα! Η συχνή άσκηση μπορεί να «φτιάξει» τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης. Συνίσταται επίσης σε περιπτώσεις αϋπνίας ενώ, αν συνεχίσει κανείς να γυμνάζεται όσο περνούν τα χρόνια, μπορεί να αποτρέψει την μείωση της νοητικής ικανότητας.

Χαρίζει μακροζωία

Σύμφωνα με μελέτες, η γυμναστική χαρίζει μακροζωία. Πιο συγκεκριμένα, 7 ώρες εβδομαδιαίως θα αυξήσουν τις πιθανότητες να ζήσεις περισσότερο κατά 40%, συγκριτικά με όσους υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Τέλος, μη ξεχνάς ότι όσα περισσότερα χρόνια γυμνάζεσαι, τόσο πιο δύσκολο είναι να τραυματιστείς από κάποια πτώση ή να αποκτήσεις κάποιο κινητικό πρόβλημα.

πηγή: holmesplace.gr

About ΑΝΘΗ

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *