

Σπιρουλίνα: τι είναι και πόσο μας ωφελεί;
Τι είναι η Σπιρουλίνα
H Spirulina είναι μικροφύκος με χαρακτηριστικό κυανοπράσινο χρώμα. Στην πραγματικότητα είναι ένα γενικό όνομα για μερικά είδη Κυανοφυκών του φυτοπλαγκτού αλκαλικών λιμνών των τροπικών και υποτροπικών περιοχών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για αιώνες από τους τοπικούς πληθυσμούς ως τροφή. Είναι αρχέγονοι πολυδύναμοι νηματοειδείς οργανισμοί ικανοί να ζουν σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και pH με αποτέλεσμα μία ιδιάζουσα χημική σύσταση με εξαιρετική θρεπτική αξία που καθιστά την Spirulina ιδιαίτερα δημοφιλή ως διατροφικό συμπλήρωμα.
Διατροφικά στοιχεία της Σπιρουλίνας
Σήμερα γνωρίζουμε από ευρείες τοξικολογικές μελέτες και βιοχημικές αναλύσεις ότι η κατανάλωση Spirulina είναι ασφαλής για τον άνθρωπο και ότι η πρωτεΐνη της υπολείπεται ελάχιστα από τις αντίστοιχες αναφοράς (γάλα, αβγό) σε αντίθεση με όλες τις μέχρι τώρα γνωστές πρωτεΐνες μη ζωικής προέλευσης. Περαιτέρω, αναλύσεις από εντερική λειτουργία, στην πρόληψη και καταστολή ιώσεων, φλεγμονών, καρκίνων, δερματικών αλλοιώσεων και κυρίως στην εξισορρόπηση της διατροφής.
Αναλυτικότερα η σπιρουλίνα περιέχει:
Ο συνδυασμός τόσων θρεπτικών στοιχείων κάνει τη Σπιρουλίνα ένα «πολυδύναμο» τρόφιμο.
Σπιρουλίνα και Υγεία
Η Σπιρουλίνα συμπληρώνει με τα κορυφαία θρεπτικά συστατικά της την καθημερινή μας διατροφή. Επανορθώνει δε τις συνέπειες μιας μη ισορροπημένης διατροφής που οφείλεται είτε σε λάθος επιλογές είτε στον απαιτητικό και αγχώδη τρόπο της ζωής μας. Τα μεγάλα αποθέματα της Σπιρουλίνας σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες αναπληρώνουν με φυσικό τρόπο την ελλειμματική πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, ενώ τα υψηλά επίπεδα σιδήρου και άλλων ιχνοστοιχείων προλαμβάνουν ανεπάρκειες και αναιμία.
Μελέτες έχουν αποδείξει πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων της Σπιρουλίνας στην υγεία μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Πηγή: spirulinanigrita.com