Γυμναστική: το καλύτερο αγχολυτικό

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει όλο σας το σώμα και να σας προκαλέσει προβλήματα σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας. Μπορείτε να το διαχειριστείτε άψογα όμως, με την κατάλληλη γυμναστική!

Η άσκηση έχει βρεθεί ότι είναι μια μεγάλη διέξοδος για το άγχος. Ενεργοποιεί το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα, αυξάνει την έκκριση των ενδορφινών που αποτελούν το φυσικό αναλγητικό του οργανισμού και της επινεφρίνης που είναι το φυσικό διεγερτικό του οργανισμού, ενώ μειώνει και την αίσθηση βαρεμάρας και ανίας καθώς επίσης το στρες και την ανησυχία. Καθώς αυξάνονται οι ενδορφίνες, ο εγκέφαλός σου αρχίζει να αισθάνεται πιο ξεκάθαρος, ενεργοποιημένος και σε εγρήγορση. Αυτά όλα σου επιτρέπουν να διαχειριστείς το άγχος και τα συναισθήματα που σου προκαλεί.

Δες ποιες ασκήσεις μειώνουν το άγχος.

  1. Βάρη

Η προπόνηση δύναμης παίζει σημαντικό ρόλο στα επίπεδα άγχους και τη διάθεση. Ακριβώς όπως κάθε τύπος άσκησης, η προπόνηση δύναμης προωθεί την παραγωγή καλών ορμονών, με τα βάρη να σου προσφέρουν την ικανοποίηση όταν πιέζεις τον εαυτό σου και βλέπεις να έχεις αποτελέσματα. Δοκίμασε τα squats και deadlifts.

  1. Αερόβια

Aερόβιες δραστηριότητες όπως τρέξιμο, cardio ή χορός προσφέρουν οφέλη από τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Όταν ο καρδιακός σου ρυθμός αυξάνεται, το σώμα σου απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές που ευθύνονται για την “καλή διάθεση” όπως είναι η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη. Αυτές οι δραστηριότητες σε βοηθούν να νιώθεις καλύτερα σωματικά και διανοητικά. Οι προπονήσεις HIIT μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσεις την προπόνηση γρήγορη και αποτελεσματική και να μειώσεις το άγχος σου.

  1. Πολεμικές τέχνες

Για πολλούς οι πολεμικές τέχνες είναι ο τέλειος τρόπος να αποκτήσουν φόρμα, να απελευθερώσουν ενέργεια και να απαλλαγούν από την ένταση και το άγχος. Η εκμάθηση των τεχνικών είναι χρήσιμη για να κρατάς το μυαλό σου απασχολημένο και μακριά από τους παράγοντες που σου προκαλούν άγχος. Οι διάφορες μορφές πολεμικών τεχνών σου μαθαίνουν αυτοπειθαρχία και αυτοάμυνα, διατηρώντας παράλληλα τη φόρμα σου σε καλά επίπεδα.

  1. Pilates

Παρά το γεγονός ότι το Pilates θεωρείται αναερόβια άσκηση, είναι επίσης μια άσκηση που ανακουφίζει από το άγχος. Το pilates δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τη δύναμη, την αντοχή και την ευελιξία αλλά έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει και το άγχος.

 

About ΑΝΘΗ

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *