Τα «πολύτιμα» πράσινα που σε κρατούν σε φόρμα

Τα  «πολύτιμα» πράσινα που σε κρατούν σε φόρμα

 

Μπορεί στους περισσότερους να μην είναι ιδιαίτερα συμπαθή, όμως  οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι αμέτρητες. Προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις, έχουν αντικαρκινική και αποτοξινωτική δράση, χαρίζουν υγεία και ευεξία, ενώ είναι σημαντικοί σύμμαχοι όσων θέλουν να χάσουν κιλά.

 


 

prasina1

Σπανάκι: Είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ, η οποία έχει σημαντική δράση στην υγεία των οστών. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φυτικές ίνες, φυτική πρωτεΐνη, φλαβονοειδή και καροτενοειδή, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιέχει και σίδηρο, ωστόσο για να αυξήσουμε την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου, ενδείκνυται η κατανάλωσή του με βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι ή πιπεριά).

Tip:  Ένα φλιτζάνι φρέσκου σπανακιού καλύπτει το 200% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τη βιταμίνη Κ, ενώ ένα φλιτζάνι βρασμένου σπανακιού έως και 6 φορές περισσότερο.

 


 

prasina2

Πράσινη πιπεριά: Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμινών Α, Β6 και Κ, καλίου, φλαβονοειδών και καροτενοειδών.

Tip: Ένα φλιτζάνι ωμής πράσινης πιπεριάς μπορεί να μας προσφέρει σχεδόν το 200% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C.

 


 

prasina3

Ακτινίδιο: Όπως η πράσινη πιπεριά, έτσι και το ακτινίδιο έχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Επίσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και κάλιο, ενώ περιέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η λουτεΐνη.

 

 

 


 

prasina4

Μπρόκολο: Περιέχει σε σημαντικές ποσότητες βιταμίνες Α, C, E και K, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγγάνιο και σημαντικά αντιοξειδωτικά συστατικά, κυρίως καροτενοειδή. Έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωσή του αποτρέπει την αλλοίωση των κυττάρων.

 

 


 

prasina5

Σπαράγγι: Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως φυλλικό οξύ, θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2) και νιασίνη (Β3), αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνες C και Α), που εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για την καταστροφή των κυττάρων, καθώς και βιταμίνη Κ, που είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και κάλιο.

Tip: Η περιεκτικότητά του σε νάτριο είναι εξαιρετικά χαμηλή. Η θερμιδική του αξία είναι επίσης χαμηλή, αφού τα 100 γρ. δίνουν 22 θερμίδες. Επιπλέον, η ουσία ασπαραγίνη -ένα βασικό αμινοξύ που βρίσκουμε στα σπαράγγια- εκδηλώνει διουρητική δράση.

 


 

prasina6

Πράσινα φασολάκια: Αποτελούν βασική πηγή φυτικών ινών, ενώ είναι πλούσια σε διάφορα μέταλλα, φυλλικό οξύ και βιταμίνες. Στο περίβλημά τους έχουν εντοπιστεί ουσίες όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή, που εκδηλώνουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Οι ισοφλαβόνες που περιέχουν θεωρούνται ότι έχουν σημαντικά ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Tip:  1 φλιτζάνι πράσινα φασόλια μάς παρέχουν το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνες A, C και K.

 


 

prasina7

Τσουκνίδα: Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα σημαντικά οφέλη της τσουκνίδας στην υγεία, καθώς έχουν αναδείξει την αντιοξειδωτική και αναλγητική δράση της. Είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε βιταμίνες Α, Κ και Β6 καθώς και σε άλλα πολύτιμα συστατικά, όπως ασβέστιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο.

Tip:  Ένα φλιτζάνι ωμής τσουκνίδας έχει μόλις 37 θερμίδες.

 

 


 

prasina8

Πράσινο Τσάι: Το πράσινο τσάι μπορεί να μπλοκάρει την επίδραση ενός Β αναστολέα της ναδολόλης, που χορηγείται συχνά σε ασθενείς με υπέρταση.

Tip: δύο κούπες πράσινο τσάι την ημέρα είναι αρκετές για να παρατηρηθεί η παραπάνω επίδραση.

 


 

prasina9

Πράσινος καφές: Πράσινος καφές είναι αυτός  που οι κόκκοι του δεν έχουν ψηθεί. Η διαδικασία του ψησίματος των κόκκων καφέ μειώνει τα αποθέματα του χλωρογενικού οξέος. Γι’ αυτό και οι κόκκοι του πράσινου καφέ έχουν υψηλότερα επίπεδα χλωρογενικού οξέος σε σύγκριση με τους ψημένους κόκκους καφέ. Το χλωρογενικό οξύ βοηθάει στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στον διαβήτη, στην απώλεια βάρους και σε άλλες παθήσεις.

Tip:  Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη εκχυλίσματος από κόκκους πράσινου καφέ (Svetol, Naturex) 80-200mg ημερησίως μπορεί να προκαλέσει απώλεια κιλών σε ένα διάστημα 12 εβδομάδων.

 


 

prasina10

Αβοκάντο: Πλούσιο σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β5, βιταμίνη C και κάλιο είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.

Tip:  είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνο καθώς 1 φλιτζάνι κομμένο αβοκάντο αποδίδει 240 θερμίδες

About ΑΝΘΗ

You May Also Like